Kanalinnut ja kuikat

Kanalinnut (Galliformes) on lintujen lahko, johon kuuluu noin 250 lajia eri puolilla maailmaa. Ne ovat vartaloltaan tukevia lintuja, joilla on vahva kaula ja lyhyt, paksu nokka. Pienikokoisimpia kanalintuja ovat viiriäiset, suurimpia kalkkunat. Monia lajeja on kesytetty ja tarhataan joko lihan tai munien takia. Suomessa esiintyy kahdeksaa eri kanalintulajia.

Esimerkki lahkon linnusta: Fasaani



Yleiskuvaus:

Koiras on hyvin pitkäpyrstöinen, kirkas- ja monivärinen peltokanalintu, myös naaraspukuinen on pitkäpyrstöinen, mutta huomiota herättämättömämmän värinen.

Koko:

Koiraan pituus 70–90 cm, pyrstö 35–70 cm, naaraan pituus 55–70 cm, pyrstö 20–25 cm, siipien kärkiväli 70–90 cm, paino 1,25 kg (koiras), 1 kg (naaras).

Pesä ja pesiminen:

Matala painanne maassa, jossa ei juuri pesämateriaalia. Sijaitsee joko pellossa kasvillisuuden kätköissä tai metsänreunassa pienen puun tai pensaan alla. Munii touko–kesäkuussa 8–16 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 22–27 vrk. Poikaset lentokykyisiä auttavasti jo 10 vrk:n kuluttua.

Muutto:

paikkalintu

Ravinto:

Erilaiset siemenet ja myös pienet selkärangattomateläimet.

Ääni:

Soidinääni on kuuluva ”kö-ökk”.

Uhanalaisuus:

Rauhoitettu. Riistalintu.


Fasaani on suurikokoinen, pitkä- ja suippopyrstöinen peltokanalintu, joka on helppo tunnistaa. Pyrstö on molemmilla sukupuolilla ruskea ja poikkiraitainen. Koiraan loisteliaassa puvussa huomiota herättävimmät seikat ovat poskien räikeänpunainen laikku, metallinkiiltoisen vihreä kaula ja pääosin kuparinpunainen ruumis. Naaras on väriltään kellanruskea tummin suomukuvioin ja höyhenten keskustoin. Fasaanin koivet ovat harmaanruskeat, nokka vihreänkeltainen ja silmän värikalvo koiraalla kellanpunainen ja naaraalla vaaleanruskea. Fasaanikukolla on lisäksi jaloissaan kannukset.


Muita lahkon lintuja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti